HTML

marisom

Friss topikok

  • Dédike: Látom neked is csak mentve van az oldal. Én sem szerettem meg! puszi dédi! (2014.12.29. 16:54)
  • marisom: Szia Margit! Köszönöm és neked is minden jót! (2014.01.02. 10:53)
  • marisom: Bizony Dédike öntözés és kapálás, van amikor az sem segít. (2013.04.26. 20:47)
  • marisom: Margit most aztán végre beindult minden, lehet szorgoskodni én ma raktam el az összes krumplit:-) (2013.04.23. 20:35)
  • marisom: Dédike!Nem tudom idén hogyan szedünk, ilyen sáros utak nem kedveznek az erdei sétának. (2013.04.07. 14:14)

Címkék

2014.01.02. 12:37 marisomm

Már nagyon régen írtam magamról, igyekszem leírni az elmúlt időszak történéseit. Napjaim nagy részét a kertemben töltöttem, elhatároztam, hogy mindent meg kell termelni. 2012-ben már gyakorlatoztam, hogy milyen amikor a főzés, egyéb házimunka és az unokák mellett kertészkedem, az ott szerzett tapasztalataim alapján nagy terveim voltak 2013-ra. Neki is álltam az év elején, az idő nagyon becsapott, de aztán ment minden mint a karikacsapás. Folyamatosan volt retek, saláta, spenót, mángold, újhagyma, sóska, ahogy engedett a későn jött tél szorítása, palántáim szépen fejlődtek, a gyümölcsfák ontották a virágot, szépen nekiindult a szőlő, füge, málna és még sorolhatnám. Vetettem, ültettem, szüreteltem, befőztem és közben szerveztem, hogy ami már letermett annak a helyére menjen a következő és ne legyen kihasználatlanul egy talpalatnyi föld sem. Üvegház, fólia is szépen dolgozott, ahogy elterveztem.

Júniusban beindult a borsó, 74 kg borsót szedtem le, kifejtés és befagyasztás, az eredmény felül írta minden elképzelt tervemet nem is gondoltam, hogy ilyen szépen fogok szüretelni a nehézkes indulás miatt. Közben berobbant a kánikula, mi indultunk volna a szokásos nyaralásunkra, na de mégsem hagyhatom itt a termőben levő borsót, halasztás 4 nap, a termés mindenek előtt, utána a pihenés.

Jól sikerült, mikor leértünk az Adria a legmelegebb napjait mutatta és élveztük a simogató, jól felmelegedett vizét, azért a tervezett 2 hét helyett korábban jöttünk haza, mert aztán a jó meleg víz elkezdett lehűlni és gondoltuk, hogy majd folytatjuk máskor, irány haza, mert vár a munka. Lányomék locsoltak helyettünk ezerrel, mert itthon is jó meleg volt. A gondos kezekre bízott kerten szinte nem is lehetett észre venni, hogy nem voltunk itthon.

Éppen jókor érkeztünk, mert a zöldbab a sárgabarack már követelte a szüretelést, na és az unokák egy része is arra várt, hogy jöjjünk, mert itt a szünet iskola, ovi és nálunk töltötték a „szabadságukat”, ami nem is volt olyan könnyű feladat, mert aztán itt mindig minden időben kellett, hogy történjen, reggeli, ebéd stb. Reggel már 5-kor kint voltam a kertben és bizony a sötét is kint ért. Ment a befőzés ezerrel két hétig barackot főztem be, ahogy érett folyamatosan lekvár készült, meg ment a bab, barack, tök a fagyóba. befőzhető lett a paradicsom , paprika, szedtem és szortíroztam, mi hova kerül és közben azért a gyerekek.

Augusztusban elmentünk megint egy kis „szabira” aztán jöttek a gyerekek és folytatódott minden, befőztem közel 150 kg paradicsomot, készültek különböző szószok tésztákra. lecsó és ment a fagyasztóba a bab, tök és amit csak lehetet, mángold, sóska, spenót.

Szerencsére a szeptemberi rossz idő nagy károkat nem tett, de ha elmaradt volna nem lett volna baj, októberben szépen fejlődött minden ami még a földbe volt, hagytam is amíg lehetett, de közben a következő évre gondolván elduggattam a fokhagymát, csoporthagymát és november végén még vetettem egy sor fehérrépának magot, hátha tavasszal korán lesz belőle zöldség( mert azért mindig kísérletezek).

Nagyon szép lett a fokhagyma, nagyok és egészségesek csak őszi vetésűm volt, ezt jövőre is így fogom csinálni, sokat nem változtatok, mert nagyon jól sikerült minden.

45 kg zöldjében való babot szedtem le, cékla 25 kg , sárgarépa 13 kg ( na ebből még több kell, de ezt már júniustól szedtem és került a fagyóba is ), fehérrépa( Berlini félhosszú nagyon jó) 19 kg , paprika 65 kg, rengeteg uborka termett és még sorolhatnám, nagyon szép volt a zeller ez is saját vetésből termett és természetesen a korai és a gigant karalábé is jól sikerült. és még sorolhatnám tovább a kukoricát, sárgadinnyét, krumplit( ez szép volt, de nem lett túl sok, ezen módosítani fogok).

Elő van készítve a kert a tavaszi indulásra, meg is érezte a derekam, na de kész van, én várom, hogy végre tél legyen, mert ez az idő nem lesz jó a gyümölcsfáknak, szőlőnek, ha ilyen marad ..

Az ünnepek nagyon zsúfoltak voltak, szerencsére nem kicsi a család létszáma és volt mit készülődni az ünnepi ebédhez.

Én most élvezem a megérdemelt szabadságot. Teszek be képeket, ahogy az időm engedi, meg kell keresni a gépben , mert azért készültek felvételek..

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marisom.blog.hu/api/trackback/id/tr186202325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margit2 2014.01.02. 16:27:52

Szia Maris! Nagy kedvvel vártad a nyugdíjas éveidet... Amint olvasom, nagy szorgalommal dolgoztál is tavasz óta! Aztán nyáron most is volt egy kis utazás, amit igazán meg is érdemeltél! %smile% Látom, hogy már képeket is tettél be a munkáidról! Látszik, hogy nagy szeretettel csináltad a család örömére! %wink%

evimami 2014.01.03. 13:03:52

Hát na, azért egy kis időt ránk is szánhattál volna, hogy a frász ne jöjjön ránk. Féltek minden régi ismerőst, ha nem jelentkezik Az én kertem rosszul teljesített!

marisom 2014.01.03. 16:33:02

Szia Margit! Ezeket a képeket még valamikor júliusban feltöttem a blogomba, csak már oda nem jutottam, hogy kitegyem, mert addigra már teljesen behavazódtam. Még készült pár fotó, csak elő kell szednem :-)

marisom 2014.01.03. 16:39:36

Szia Dédike! Jó jó Dédike igyekszem nem eltűnni, de már megint azon agyalgatok, hogy idén mit, hogyan fogok csinálni. Mindig szerettem a munkám, most ez a munkám, és ezt is nagyon jól kell teljesíteni, amíg megy , mert ez még finomabb is, mint az üzleti. Na azt ha közbe szól a család, akkor meg az én terveimet sem szeretném elhalasztani, oszt esténként már nem megy az irás, de majd igyekszem:-)

Horváth Zoltánné 2014.01.23. 20:23:42

Marisom engem a Vatikáni süti alap receptje érdekelne.Hogy kell készíteni amihez naponta kell adagolni a hozzávalókat. köszi.

marisom 2014.02.03. 11:05:14

Kedves Horváth Zoltánné! Én is kaptam a kovászt és ahhoz adagoltam a receptjeimnél leírt hozzávalókat. Én úgy kezdenék hozzá, hogy készítenék kovászt és pár nap után amikor már kész a kovász akkor adagolnám a többi hozzávalót, mert az egész ezen az elven működik. Remélem így tudtam segíteni. Üdv marisom

margit2 2014.06.11. 07:24:09

Szia Maris!
Azt reméltem, hogy ide is írtál... de nem... Remélem, hogy mindnyájan jól vagytok! Puszillak! :-)

Dédike 2014.12.29. 16:54:36

Látom neked is csak mentve van az oldal. Én sem szerettem meg!
puszi dédi!