HTML

marisom

Friss topikok

  • Dédike: Látom neked is csak mentve van az oldal. Én sem szerettem meg! puszi dédi! (2014.12.29. 16:54)
  • marisom: Szia Margit! Köszönöm és neked is minden jót! (2014.01.02. 10:53)
  • marisom: Bizony Dédike öntözés és kapálás, van amikor az sem segít. (2013.04.26. 20:47)
  • marisom: Margit most aztán végre beindult minden, lehet szorgoskodni én ma raktam el az összes krumplit:-) (2013.04.23. 20:35)
  • marisom: Dédike!Nem tudom idén hogyan szedünk, ilyen sáros utak nem kedveznek az erdei sétának. (2013.04.07. 14:14)

Címkék

2014.01.02. 12:37 marisomm

Már nagyon régen írtam magamról, igyekszem leírni az elmúlt időszak történéseit. Napjaim nagy részét a kertemben töltöttem, elhatároztam, hogy mindent meg kell termelni. 2012-ben már gyakorlatoztam, hogy milyen amikor a főzés, egyéb házimunka és az unokák mellett kertészkedem, az ott szerzett tapasztalataim alapján nagy terveim voltak 2013-ra. Neki is álltam az év elején, az idő nagyon becsapott, de aztán ment minden mint a karikacsapás. Folyamatosan volt retek, saláta, spenót, mángold, újhagyma, sóska, ahogy engedett a későn jött tél szorítása, palántáim szépen fejlődtek, a gyümölcsfák ontották a virágot, szépen nekiindult a szőlő, füge, málna és még sorolhatnám. Vetettem, ültettem, szüreteltem, befőztem és közben szerveztem, hogy ami már letermett annak a helyére menjen a következő és ne legyen kihasználatlanul egy talpalatnyi föld sem. Üvegház, fólia is szépen dolgozott, ahogy elterveztem.

Júniusban beindult a borsó, 74 kg borsót szedtem le, kifejtés és befagyasztás, az eredmény felül írta minden elképzelt tervemet nem is gondoltam, hogy ilyen szépen fogok szüretelni a nehézkes indulás miatt. Közben berobbant a kánikula, mi indultunk volna a szokásos nyaralásunkra, na de mégsem hagyhatom itt a termőben levő borsót, halasztás 4 nap, a termés mindenek előtt, utána a pihenés.

Jól sikerült, mikor leértünk az Adria a legmelegebb napjait mutatta és élveztük a simogató, jól felmelegedett vizét, azért a tervezett 2 hét helyett korábban jöttünk haza, mert aztán a jó meleg víz elkezdett lehűlni és gondoltuk, hogy majd folytatjuk máskor, irány haza, mert vár a munka. Lányomék locsoltak helyettünk ezerrel, mert itthon is jó meleg volt. A gondos kezekre bízott kerten szinte nem is lehetett észre venni, hogy nem voltunk itthon.

Éppen jókor érkeztünk, mert a zöldbab a sárgabarack már követelte a szüretelést, na és az unokák egy része is arra várt, hogy jöjjünk, mert itt a szünet iskola, ovi és nálunk töltötték a „szabadságukat”, ami nem is volt olyan könnyű feladat, mert aztán itt mindig minden időben kellett, hogy történjen, reggeli, ebéd stb. Reggel már 5-kor kint voltam a kertben és bizony a sötét is kint ért. Ment a befőzés ezerrel két hétig barackot főztem be, ahogy érett folyamatosan lekvár készült, meg ment a bab, barack, tök a fagyóba. befőzhető lett a paradicsom , paprika, szedtem és szortíroztam, mi hova kerül és közben azért a gyerekek.

Augusztusban elmentünk megint egy kis „szabira” aztán jöttek a gyerekek és folytatódott minden, befőztem közel 150 kg paradicsomot, készültek különböző szószok tésztákra. lecsó és ment a fagyasztóba a bab, tök és amit csak lehetet, mángold, sóska, spenót.

Szerencsére a szeptemberi rossz idő nagy károkat nem tett, de ha elmaradt volna nem lett volna baj, októberben szépen fejlődött minden ami még a földbe volt, hagytam is amíg lehetett, de közben a következő évre gondolván elduggattam a fokhagymát, csoporthagymát és november végén még vetettem egy sor fehérrépának magot, hátha tavasszal korán lesz belőle zöldség( mert azért mindig kísérletezek).

Nagyon szép lett a fokhagyma, nagyok és egészségesek csak őszi vetésűm volt, ezt jövőre is így fogom csinálni, sokat nem változtatok, mert nagyon jól sikerült minden.

45 kg zöldjében való babot szedtem le, cékla 25 kg , sárgarépa 13 kg ( na ebből még több kell, de ezt már júniustól szedtem és került a fagyóba is ), fehérrépa( Berlini félhosszú nagyon jó) 19 kg , paprika 65 kg, rengeteg uborka termett és még sorolhatnám, nagyon szép volt a zeller ez is saját vetésből termett és természetesen a korai és a gigant karalábé is jól sikerült. és még sorolhatnám tovább a kukoricát, sárgadinnyét, krumplit( ez szép volt, de nem lett túl sok, ezen módosítani fogok).

Elő van készítve a kert a tavaszi indulásra, meg is érezte a derekam, na de kész van, én várom, hogy végre tél legyen, mert ez az idő nem lesz jó a gyümölcsfáknak, szőlőnek, ha ilyen marad ..

Az ünnepek nagyon zsúfoltak voltak, szerencsére nem kicsi a család létszáma és volt mit készülődni az ünnepi ebédhez.

Én most élvezem a megérdemelt szabadságot. Teszek be képeket, ahogy az időm engedi, meg kell keresni a gépben , mert azért készültek felvételek..

8 komment

2013.04.26. 20:46 marisomm

Berobbant a tavasz, a munka és már látszik a munkám eredménye, a palánták egy kivételével mind saját nevelés

A magányost most vettem a piacon,  mert állitólag nagyon korai..

már látszik a bimbó

spenót az üvegházból

én már látom a virágot

Hiába no imádom a kertem:-) a kinti növények is nagyon igyekeznek .. na meg én is..

15 komment

2013.04.23. 20:32 marisomm

Tavaly novemberben apró, de nagyon szép mángoldot találtam a kertben, gondoltam egyet és a félig szétszakadt fóliába elpalántáztam. na most aztán meghálálta, hogy vigyáztam rá, nagyon szép lett és ma finom főzeléket készítettem belőle ebédre.

6 komment

2013.04.11. 20:22 marisomm

4 komment

2013.04.06. 07:55 marisomm

Nem jutott eszembe, hogy fényképezzek, ez már csak a maradék..ez bizonyítja, hogy finom volt, gyorsan fogyott:-)

4 komment

2013.03.31. 15:40 marisomm

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

8 komment

2013.02.08. 20:12 marisomm

Tegnap ilyen havas reggelre ébredtünk. Hat napon keresztül igyekezett a természet eltüntetni a január 23-i havazás nyomait, nehezen de sikerült a fehéret feketére varázsolnia. Aztán szerdán késő este meggondolta magát, mert rájött, hogy a fehér szebb és kb.8-10 cm közötti mennyiségű hó hullott, a fák földig hajoltak a nagy teher alatt, közlekedni szinte csak gyalog, aztán megkezdődött az olvadás, azt ma reggelre meg ideért a fagy és szép tükör jég lett a tegnapi olvadás nyomában. Ezen a télen aztán volt csapadék bőven, igaz van mit pótolni az időjárásnak csapadékból kifolyólag, csak az utakat hagyná tisztán.
kellene nagy hideg, hogy a vírusokat elvigye.. hozzánk is beférkőzött egy jó fajta, aztán meg jött a bárányhimlő, most már mind az 5 gyerkőc megkapta, remélem ezzel már vége, és várjuk a tavaszt. Én legalábbis már vetettem pár dolgot.. lesz ami lesz alapon, igaz még csak az ablakba, de már kíváncsiskodnak kifelé a palántának valóim..

15 komment

2013.01.23. 17:32 marisomm

Tegnap reggel 7 óta után elkezdett havazni, ma 1 után hagyta abba 28 órán keresztül, kisebb nagyobb lendülettel havazott. Kellemes idő napközben - 2, gyenge szél, nagyon szépe idő van.

16 komment

2013.01.01. 21:07 marisomm

Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok, egészségben, szeretetben, szerencsében, gazdagságban!

6 komment

2012.12.24. 23:17 marisomm

Karácsonyi fényekEste mikor kigyúlnak a karácsonyi fények,
a gyermekkori álmok egy percre visszatérnek.
Ekkor a szemekben a szeretet fénye lángol,
s a gyertyafényénél még a csillag is táncol.

Mikor a fenyő illata megérinti szívünk,
ezen az estén, kicsit az álmokban is hiszünk.
Nem szeretnénk mást, csak boldogok lenni,
és másokért a szokottnál is többet tenni.

A rohanó világban megkoptak a fények,
halványak a hitek, és halványak a remények.
Nem szeretnénk mást, csak hinni a szóban,
őszintén szeretni, és bízni a jóban.

Őrizzük meg a karácsonyunk fényét,
S őrizzük a szeretetben való hitünk reményét.
Hisz ma este mi is gyermekek vagyunk,
s gyermeteg vágyainknak ma határt nem szabhatunk

Áldott Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

6 komment

süti beállítások módosítása