HTML

marisom

Friss topikok

  • Dédike: Látom neked is csak mentve van az oldal. Én sem szerettem meg! puszi dédi! (2014.12.29. 16:54)
  • marisom: Szia Margit! Köszönöm és neked is minden jót! (2014.01.02. 10:53)
  • marisom: Bizony Dédike öntözés és kapálás, van amikor az sem segít. (2013.04.26. 20:47)
  • marisom: Margit most aztán végre beindult minden, lehet szorgoskodni én ma raktam el az összes krumplit:-) (2013.04.23. 20:35)
  • marisom: Dédike!Nem tudom idén hogyan szedünk, ilyen sáros utak nem kedveznek az erdei sétának. (2013.04.07. 14:14)

Címkék

2007.02.16. 15:15 marisomm

Miért egészséges az alma héja?

Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma. Arra is régen rájöttek már, hogy az alma leghasznosabb vitaminjainak és egyéb anyagainak zöme a gyümölcs héjában, illetve a közvetlenül alatta elhelyezkedő húsrétegben található. Tehát igaz a mondás: Héjában van a vitamin.

Az alma legnagyobb mennyiségben előforduló vitaminja a C-vitamin. Egy közepes alma - fajtától és frissességtől függően - 5-10 mg C-vitamint tartalmaz, amelynek kb. fele-kétharmada a héjban és annak közvetlen közelében halmozódik föl. A gyümölcs ezenkívül fontos forrása az A-vitaminnak, a B-vitaminoknak (főként a folsavnak) és a kalciumnak. Az alma legelőnyösebb tulajdonságát azonban nem az egyes hasznos anyagok külön-külön, hanem mindezek együttesen adják. Ez pedig a gyümölcs rendkívüli antioxidáns hatása, amely többek közt hatékonyan segít megelőzni a rosszindulatú vastagbéldaganatok kialakulását.

A Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy alma héjának antioxidáns hatása fölér 1500 mg C-vitaminéval (vagyis jóval többével, mint amennyit a gyümölcs ténylegesen tartalmaz). A tudósok sokáig nem is értették, honnan ered ez a rendkívüli antioxidáns potenciál, míg Rui Hai Liu, az élelmiszer-tudományok docense munkatársaival rá nem jött a dolog nyitjára. Liu szerint a tudósok korábban az egyes vegyületeket (C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin stb.) vizsgálva próbáltak rájönni az antioxidáns hatás titkára, holott másképp működik a dolog. Kiderült, hogy önmagukban e vegyületek egyike sem hatékony igazán a rák megelőzésében, hanem a héjban lévő flavonoidok és polifenolok (természetes növényi vegyi anyagok) keveréke az, ami jótékony hatású. Kísérletekben kimutatták, hogy a héjból származó kivonat 50 mg-ja 43 százalékkal, míg a húsból származóé csak 29 százalékkal csökkentette a tenyésztett emberi vastagbélrák-sejtek szaporodását. Tehát mindenkinek jó szívvel ajánlhatjuk, hogy fogyasszon legalább napi egy almát egészsége megőrzéséért, de ne a héját dobja ki, hanem az almahámozót!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marisom.blog.hu/api/trackback/id/tr16203142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margit2 2007.02.16. 22:01:36

Bizony ez így van! Épp ma beszélgettünk az almáról a férjemmel, hogy milyen sok fontos vitamin van benne! :-)
süti beállítások módosítása