Miért egészséges az alma héja?
Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma. Arra is régen rájöttek már, hogy az alma leghasznosabb vitaminjainak és egyéb anyagainak zöme a gyümölcs héjában, illetve a közvetlenül alatta elhelyezkedő húsrétegben található. Tehát igaz a mondás: Héjában van a vitamin.
Az alma legnagyobb mennyiségben előforduló vitaminja a C-vitamin. Egy közepes alma - fajtától és frissességtől függően - 5-10 mg C-vitamint tartalmaz, amelynek kb. fele-kétharmada a héjban és annak közvetlen közelében halmozódik föl. A gyümölcs ezenkívül fontos forrása az A-vitaminnak, a B-vitaminoknak (főként a folsavnak) és a kalciumnak. Az alma legelőnyösebb tulajdonságát azonban nem az egyes hasznos anyagok külön-külön, hanem mindezek együttesen adják. Ez pedig a gyümölcs rendkívüli antioxidáns hatása, amely többek közt hatékonyan segít megelőzni a rosszindulatú vastagbéldaganatok kialakulását.
A Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy alma héjának antioxidáns hatása fölér 1500 mg C-vitaminéval (vagyis jóval többével, mint amennyit a gyümölcs ténylegesen tartalmaz). A tudósok sokáig nem is értették, honnan ered ez a rendkívüli antioxidáns potenciál, míg Rui Hai Liu, az élelmiszer-tudományok docense munkatársaival rá nem jött a dolog nyitjára. Liu szerint a tudósok korábban az egyes vegyületeket (C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin stb.) vizsgálva próbáltak rájönni az antioxidáns hatás titkára, holott másképp működik a dolog. Kiderült, hogy önmagukban e vegyületek egyike sem hatékony igazán a rák megelőzésében, hanem a héjban lévő flavonoidok és polifenolok (természetes növényi vegyi anyagok) keveréke az, ami jótékony hatású. Kísérletekben kimutatták, hogy a héjból származó kivonat 50 mg-ja 43 százalékkal, míg a húsból származóé csak 29 százalékkal csökkentette a tenyésztett emberi vastagbélrák-sejtek szaporodását. Tehát mindenkinek jó szívvel ajánlhatjuk, hogy fogyasszon legalább napi egy almát egészsége megőrzéséért, de ne a héját dobja ki, hanem az almahámozót!