HTML

marisom

Friss topikok

  • Dédike: Látom neked is csak mentve van az oldal. Én sem szerettem meg! puszi dédi! (2014.12.29. 16:54)
  • marisom: Szia Margit! Köszönöm és neked is minden jót! (2014.01.02. 10:53)
  • marisom: Bizony Dédike öntözés és kapálás, van amikor az sem segít. (2013.04.26. 20:47)
  • marisom: Margit most aztán végre beindult minden, lehet szorgoskodni én ma raktam el az összes krumplit:-) (2013.04.23. 20:35)
  • marisom: Dédike!Nem tudom idén hogyan szedünk, ilyen sáros utak nem kedveznek az erdei sétának. (2013.04.07. 14:14)

Címkék

2006.11.26. 18:00 marisomm

Advent
Nincs egy meghatározott naphoz kötve, de első alkalma mindig a karácsony előtti 4. vasárnap. Tehát az adventi idő négy teljes hét.
Az advent a várakozást, a bűnbánást jelenti, felkészülést Jézus születésének ünnepére.
Szokás volt az adventi házikó készítése, ami kartonlapból készült, és annyi ablaka volt, ahány napból állt az advent. Minden napon kinyithattunk egy újabb ablakot, ahol egy-egy bibliai idézet volt található. Ebből már csak az adventi naptár maradt meg, ahol az ablakok csokit rejtenek.
Másik szokás az adventi koszorú készítése. Az első ilyen koszorút Johann Hinrich Wichern, az evangélikus szeretetszolgálat elindítója készítette. Az általa alapított szeretetotthonban fából készült koszorút készítettek, amelyre 24 gyertya került, ebből négy nagyobb a vasárnapokat, a 20 kisebb a hétköznapokat szimbolizálta. Manapság már csak négy gyertyát szokás a koszorúra tenni.
Az elsőt advent első vasárnapján kell meggyújtani, a második vasárnapon, pedig már két gyertya és, a harmadikon három ég, a negyedik vasárnapon, pedig teljes pompájában tündököl az asztalon elhelyezett koszorú. A sorban gyulladó gyertyák növekvő fénye jelzi, hogy a karácsonyhoz közeledve múlik a bűn sötétsége és nő a fény. A koszorúk, pedig évről évre követik a divatot. Formájuk általában kör alakú.
A zöldellő fényű koszorú: egy darabnyi élet. Advent négy vasárnapján este minden fényt eloltunk, hogy csak egy - és minden vasárnap eggyel több - gyertya fénye világítson. Csendben üljük körbe az asztalt, és meggyújtjuk a gyertyát, megfogjuk egymás kezét, és nézzük a pislákoló gyertya egyre erősödő fényét.
Mióta pici gyerekek is vannak a családba, karácsonyt váró énekeket, is énekelünk velük együtt.
Nagyon készülnek már a picik, nálunk ma este gyullad fel az első gyertya, nálunk már ma kezdődik az advent négy vasárnapja.
Az adventi koszorúra mi öt gyertyát teszünk, az ötödiket szenteste gyújtjuk meg.
Legyen Mindenkinek nagyon szép estéje!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marisom.blog.hu/api/trackback/id/tr596203598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blue Ocean 2006.11.26. 18:48:41

Milyen szép ez az adventi disz!:-) :-)) Az az alvó "kislány"az fiu!:-)) gyönyörű estét neked!:-)) Puszillak!:-)

p.zsizsu 2006.11.26. 19:45:20

Szia Mariska! Szép estét kívánok!

Andi 2006.11.26. 20:59:39

Írtam privit.
süti beállítások módosítása